Ratatouille

Vi har gjort den vanliga grytliknade versionen på ratatouille några gånger. Men enda sedan vi såg filmen Ratatouille (sv. titel: Råttatouille) så har vi velat testa att göra gratängversionen. Det kan tyckas lite sjukt att vilja göra en rätt efter att ha sett en tecknad råtta laga den på film, men så är det och vi vägrar skämmas för det. Receptet inspirerades förutom av filmen även av bloggen SmittenKitten.

Detta blev verkligen över förväntan och bättre som tillbehör än traditionell ratatouille. Dock var det kanske lite överambitiöst för en tisdagskväll vad gäller tidsåtgången, men vi kommer säkert göra det igen någon helg inom snar framtid.

Remys ratatouille 4 port
1/2 finhacka liten gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 1/2 dl tomatpuré
minst 1/2 dl olivolja
1 liten aubergine (så smal som möjligt)
1 smal grön zucchini (heter egentligen squash på svenska)
1 smal gul squash
2 små röda paprikor
färsk timjan
flingsalt
nymald svartpeppar
lite getost att smula över innan servering

Gör så här:
Häll tomatpuré i botten på en rund ungsform eller en ugnsform med runda hörn. Blanda i den hackade gula löken och de pressade vitlöksklyftorna. Rör i det mesta av olivoljan och krydda såsen salt och svartpeppar.

Trimma ändarna på aubergine och de båda zucchinisorterna. Skär av ändarna på den röd paprika och ta bort kärnor och mellanväggar. Lämna kanterna intakta så det blir som ett rör.

Skiva aubergine, zucchini och paprika i tunna skivor, cirka 2 mm tjocka.

Varva de skivade grönsaker med början från ytterkant till insidan av ugnsformen, överlappande så bara en kanten av varje är synlig.

Ringla resterande olivolja över grönsakerna och krydda med salt och svartpeppar. Strö över färsk timjan.

Täck formen med en bit bakplåtspapper.

Grädda i ca 30-35 minuter, tills grönsakerna är kokta.

Servera med en klick mjuk getost på toppen. Vi hade kokt torsk toppad med creme fraiche till.